God og enkel turmat i bålpanne

    Mat smaker alltid ekstra godt på tur. Med enkle forberedelser kan du lage nesten hva som helst i bålpanna.

    Bålpanner kommer i mange varianter, men uansett hvilken du velger og hva slags tilbehør du bruker, så kan du lage det du måtte ønske. Stekehelle er kanskje det mest vanlige tilbehøret, men også wokpanner, suppegryter og grillrist kan brukes.

    – Med gode forberedelser, kan du egentlig lage alt i bålpannen. Forbereder du maten hjemme før turen, så går matlagingen som en lek i skogen, sier kokk i Ekeberg Idrettsbarnehage, Markus Løvdal.

    Finn krydder i skogen 

    Men noen matretter fungerer bedre enn andre i bålpannen. Wok er en av dem.

    – Kutt opp grønnsakene og kjøttet før du drar, eller bruk rester fra en middag, sier han.

    Carbonara er også enkelt og godt, og fungerer fint å lage i bålpannen.

    – Fløte, bacon, purre, hvitløk og eggeplomme skal frese i pannen. Så kan du gjerne bruke krydder fra skogen. Granbar for eksempel, kan brukes i stedet for timian, sier Markus.

    Lær deg flere ville kryddervekster, og du har et helt krydderparadis i skogen.

    Restemat er god turmat 

    Markus anbefaler også restemat i bålpannen.

    – Stekt ris med kylling og grønnsaker er enkelt og godt. Tar du med en flaske kikkoman, har du en super middag i pannen.

    Pannekaker og fiskekaker er andre enkle matretter du kan lage. Det er viktig å huske på at du bruker en olje som tåler sterk varme, ettersom bålpannen blir skikkelig varm.

    Mat i bålpanner

    Barna spiser mer på tur

    Hjemme har barna mange valgmuligheter når det kommer til mat og snacks. På tur i skogen, er det ikke helt sånn.

    – Barna spiser gjerne bedre når de er på tur. Alt smaker litt bedre, og de har ikke noe valg, så da spiser de seg mette nesten uansett hva som serveres, forteller Markus.

    Husk å kle dere etter forholdene. Blir du kald eller våt på tur, ødelegger det fort turen. Her kan du se hvordan du kan sjekke om regntøyet holder vann!

    Hva er en bålpanne?

    Har du aldri vært borti bålpanner før? En bålpanne kan også kalles et ildfat, og de finnes i flere varianter, med og uten grillrist. Det er rett og slett et utendørs ildsted, der du hever bålet fra bakkenivå. Dette gjør det tryggere med tanke på brannfare og bålpannen har mange bruksmuligheter. Det er dessuten lite som skaper så god stemning som det å sitte rundt et bål og lage sin egen mat.

    De senere årene har bålpannene fått en renessanse, og mange bruker de også i sin egen hage. De flytter kjøkkenet ut, noen til og med hele året.

    Vi har spurt noen eksperter på utemat om å dele sine enkle, men gode oppskrifter med oss.

    Gryte over bålpanne

    Pinnebrød

    En annen variant av pinnebrød, er å tvinne deigen tynt rundt en pølse, så har du pinnebrødpølse.

     

    Soppstuing

    Her kan du være nesten helt selvforsynt, og selv barna synes det smaker godt med sopp når den lages ute på bålpannen.

    Tortilla i aluminiumsfolie

    Dette er kanskje det enkleste av alt, og et fint alternativ du kan sende med barna hvis de skal på tur med skole eller barnehage. I stedet for at de alltid får pølser på bål.

    Kilde: Markaskolen i Oslo

     

    Kjøttdeig på pinne

    Deigen lønner det seg å lage ferdig hjemme, så finner du pinner i skogen.

    Du trenger:

    Slik gjør du:

    Kilde: Ekeberg idrettsbarnehage